Some like it hot!

  Wie nog steeds denkt dat men zich in Amerika enkel met hamburgers kan volvreten, moet echt eens dringend naar Louisiana op ontdekkingsreis. “Cajun food” eten, is er echt een belevenis. Vooral als je graag pikant eet, is de Cajun keuken er voor jou! De Cajuns experimenteren namelijk heel graag met kruiden en sausjes. Tabasco (www.TABASCO.com) is slechts 1 van de vele pikante sausjes uit Louisiana.

Maar voor de gevoelige tongetjes, keeltjes en maagjes onder jullie: geen paniek, want “Cajun food” hoeft lang niet altijd zo pikant te zijn.

Met de Mississippidelta in z’n nabijheid, ligt het voor de hand dat vis-, schaal- en schelpdieren een specialiteit zijn. De moerassige rivierarmen (bayous) en de kustgebieden aan de Golf van Mexico vormen een ideale supermarkt aan hoofdingrediënten. De bayous zijn de leveranciers van o.m. de rivierkreeft, alligators, kikkers, katvis en allerlei lekkere zoetwatervissen. De moerassige kustgebieden zijn een pitstop voor eenden en andere vogelsoorten die jaarlijks van Canada naar Zuid-Amerika trekken. Voor sommige eendsoorten is dit ook hun overwinterplaats. Sommige trekkers en overwinteraars onder hen raken echter niet voorbij de Cajun-douane en belanden in de stoofpot. De Golf van Mexico serveert de garnalen, krab, zalm, oesters, zeebaars, meerval en ander smaakvol visgespuis.

Verder werden o.m. varkens, konijnen, kwartels en kippetjes door de Cajunkoks met plezier tot keuken-huisdier omgedoopt. Cajuns houden vooral van zoete, sappige groenten en ook de in Louisiana fel vertegenwoordigde rijst is een vaak gebruikt ingrediënt. (Rijst is ideaal om de sauzen te absorberen en om de pikante specerijen eetbaar te maken.)

Verscheidene Cajunkoks (waaronder Paul Prud’Homme) en  restaurants in Louisiana haalden internationale faam met hun keukenkunstjes. De Cajun-keuken is hoofdzakelijk Frans, maar heeft ook Spaanse, Afrikaanse en inheems Amerikaanse invloeden. Zo is “Jambalaya” een door de Cajuns aangepaste versie van de paella, die door de Spanjaarden in de 2de helft van de 18de eeuw in Louisiana geïntroduceerd werd.  Een andere must voor de maag is “Gumbo”, een populaire stoofpot van zeebanket, vlees, gevogelte of groenten.

Als je in Louisiana een Cajun-restaurant uitkiest, sla dan 2 vliegen in één klap en kies één van de vele restaurants waar Cajun-bands live optreden. Terwijl je de maag verwent, kan je er tegelijkertijd je hartje ophalen met die heerlijke muziek. Er wordt er ook altijd massaal gedanst, maar eet eerst je mondje leeg! Enkele van die (bekende) restaurants zijn Mulate’s (in Breaux Bridge en New Orleans), Prejean’s en Randol’s (in Lafayette) en McGee’s Landing (in Breaux Bridge)… zie www.prejeans.com en www.randols.com

In verscheidene restaurants hangt er een bordje “Ici, on parle français” uit, maar de kans dat je er een heel leuke en smaakvolle avond tegemoet gaat is veel groter dan dat je er tot een degelijke (voor beide kanten verstaanbare) Franstalige conversatie komt. Lache pas la patate!

Let wel! Sommige Cajun-schotels kunnen ook buiten Louisiana geserveerd worden en kunnen best ook heel smakelijk zijn, maar om de echte Cajun Cuisine te proeven, moet je wel in Louisiana zijn! Je kan natuurlijk ook eens zelf je Cajunpotje koken. De recepten kan je op ‘t internet vinden. (zie www.louisianacajun.com en klik onder Food & Dining op recipes) De meeste ingrediënten zijn hier wel terug te vinden, maar je moet wel weten dat bepaalde diersoorten die je hier uit de winkel haalt, verschillen van de soorten die men uit de wateren van Louisiana haalt. Maar experimenteer er maar eens lekker op los en weet dat je altijd welkom bent om ons uit te nodigen om eens te komen meeproeven van het resultaat!